Cestovanie s Discover EU vôbec nemusí byť drahé

22 novembra 2019

Začnem pekne poporiadku. Volám sa Dalibor a v septembri som na 19 dní vycestoval vlakmi po Európe v rámci programu Discover EU. Keďže môj prvý pokus o získanie lístka mi nevyšiel kvôli zlému tipu čísla v prihlasovacej otázke, môjmu druhému pokusu som venoval omnoho viac času. Vďaka základnej znalosti programovania a práce s Excelom, som si dokázal odvodiť číslo, ktoré dokázalo pomerne presne odpovedať na otázku „Koľkým z prihlásených sa začína meno na písmeno D?“. Niekoľko týždňov na to som obdržal e-mail so správou, že som vybratý.
 
Keďže mojim kamarátom, ktorí boli vybratí tiež, september na cestovanie nevyhovoval, vyrazil som sám. Počas svojej cesty som chcel spojiť viacero svojich záľub a stretnúť sa so svojimi známymi a rodinou. Preto som si ako svoju prvú destináciu vybral mesto Hannover, ktoré je považované za hlavné mesto Geocachingu. Už začiatok cesty si vyžiadal kus flexibility a kreativity, bez ktorej sa cestovateľ nezaobíde. Pôvodne plánované spojenie cez Prahu a Berlín bolo zrušené, a tak mi pomohli vyhľadávacie aplikácie. Vďaka nim som už o hodinku sedel vo vlaku smerujúc cez Viedeň a Mníchov do Nemecka.
 
Geocaching je celosvetová hra, ktorá spočíva v hľadaní skrýš (kešiek) pomocou GPS. Hľadaním kreatívne ukrytých „kešiek“ som tu strávil 4 skvelé dni. Ubytovanie som vyriešil cez Couchsurfing u jedného milého Nemca. Posledný deň sme sa s týmto novým kamarátom odviezli na hrad Marienburg, neďaleko Hannoveru. Na tomto magickom mieste sme si spravili celodenný výlet.

Hrad Marienburg, Nemecko

Keďže preferujem spontánne rozhodovanie, výber ďalšej destinácie nastal iba deň pred odchodom z Nemecka. V Prahe sa práve v tie dni konalo veľké medzinárodné stretnutie fanúšikov Yes Theory a aj keď som sa prakticky vrátil o hodný kus cesty, vôbec som neváhal. V Prahe som nakoniec strávil skvelý večer spolu s ľuďmi nielen z Európy, ale aj celého sveta. Yes Theory je pôvodom YouTube kanál, okolo ktorého sa vytvorila komunita spontánnych a otvorených ľudí, ktorí majú radi dobrodružstvá, výlety a skvelé zážitky.
 
Mojou ďalšou destináciou bol Amsterdam, kde som sa ubytoval v jednom parádnom hosteli v dedinke Noordwijk, asi 100 metrov od mora. V Amsterdame som sa ešte v deň príchodu stretol s mojimi kamarátkami, ktoré zhodou okolností tiež zavítali do tohto nádherného mesta. Počas pár krátkych dní som zavítal aj do Utrechtu, Leidenu a Eindhovenu, zväčša využijúc Interrail, ale aj autostop.
 
Nasledoval jeden z hlavných bodov cestovania s Discover EU, na ktorý som sa dosť tešil. Rýchlovlak. Z Amsterdamu som si to namieril rovno do Paríža. Za mierny príplatok som bol v Paríži za 4 hodinky. Zhruba toľko, koľko trvala ostatným účastníkom nášho rodinného výletu kombinovaná cesta lietadlom a autobusom z Bratislavy do centra Paríža. Aj napriek počiatočnému zmätku z tohto veľkomesta a obrovskej sieti verejnej dopravy som si rýchlo zvykol a 7 dní s rodinou v Paríži ubehlo ako po masle. Vďaka tomu, že v Paríži majú študenti vstup do štátnych múzeí zadarmo, som si mohol užiť autentickú tlačenicu pred Monou Lízou, ale aj vidieť najväčšiu zbierku impresionistov. Prešiel som sa vo Versailles a užíval som si výhľad na Paríž zo strechy Víťazného oblúka.

Výhľad na Paríž zo strechy Víťazného oblúka

Po týždni v Paríži mi zostali ešte 3 cestovateľské dni a pomaly nastával čas vrátiť sa domov. Chcel som tieto dni využiť čo najlepšie a vybrať si trasu, na ktorú budem ešte dlho spomínať. Z Paríža som teda cestoval do švajčiarskeho Bernu, odkiaľ som na ďalší deň vyrazil na vyhliadkovú jazdu po švajčiarskych Alpách. Trasa začala popri jazerách pri meste Interlaken, pokračovala cez najvyššie položenú stanicu v dedinke Andermatt, za ktorou sa mi otvoril nádherný výhľad na okolité hory. Trasa skončila v meste Brig. Keďže som však chcel absolvovať aj trasu, po ktorej ide takzvaný Bernina Express a zároveň sa v ten istý deň vrátiť domov, večer som ešte dorazil do Milána. Hneď na ďalšie ráno som sa už viezol okolo talianskeho jazera Como do Tirana, odkiaľ som následne nastúpil na dychberúcu trasu Bernina Expresu vedúcu cez strmé údolia popod najväčší alpský ľadovec, ktorá je tiež zapísaná v svetovom dedičstve UNESCO. Krajšiu bodku za poznávaním Európy vlakmi som si ani nemohol priať.

 


360-stupňový viadukt

A koľko ma to celé stálo? Vlakové rezervácie 25€, ubytovanie 114€ , potraviny a pár lístkov na MHD okolo 15€ a k tomu týždeň v Paríži ako narodeninový bonus.

 

PS: Zaujala ťa iniciatíva DiscoverEU a túžiš mať rovnaké zážitky ako Dalibor? Sleduj stránku Európskeho portálu pre mládež: https://europa.eu/youth/discovereu_sk a v termíne od 7. novembra do 28. novembra 2020 do 12:00 sa môžeš prihlásiť.

 

Discover EU sa môžeš zúčastniť v prípade ak budeš mať k 31. decembru 2019 18 rokov (si narodený/á medzi 1. januárom 2001 (vrátane) a 31. decembrom 2001 (vrátane)). Ak si nebol/a vybraný v predchádzajúcej výzve, môžeš sa prihlásiť, ak máš k 31. decembru 2019 ešte stále 18 rokov.

Článok napísal Dalibor Mrška

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.