Pomáhať môžeš aj na Slovensku. Poradíme ti kde

11 júna 2020

Za dobrovoľníckou skúsenosťou nemusíš cestovať do sveta, pomáhať môžeš aj doma. Počas dobrovoľníctva však nielen pomáhaš, ale si tiež rozvíjaš rôzne zručnosti. A navyše, táto skúsenosť ti môže pomôcť pri prijímaní na výšku či do zamestnania.

 

Pomoc ľuďom bez domova

Lokalita: Bratislava

Ak ti nie je ľahostajný život ľudí bez domova a nájdeš si po večeroch 2 až 3 hodinky čas, stráviť ich môžeš v Nocľahárni sv. Vincenta v Bratislave. Dobrovoľník v nocľahárni vydáva deky na spanie, pripravuje jednoduché raňajky či vydáva večeru. Samozrejme, nemusíš robiť všetko, výber aktivít je na tebe. V dobrovoľníckom tíme organizácie Depaul pôsobí až 50 dobrovoľníkov, a tak môžeš počas dobrovoľníčenia nielen pomáhať, ale tiež spoznávať nových kamošov. Ak ťa ponuka zaujala, ozvať sa môžeš na kristina.kopacova@depaul.sk.

 

Aktivity pre deti so závislosťami a hodnotovou dezorientáciou

Lokalita: Veľké Leváre (okres Malacky)

Aktívnych ľudí s chuťou pomáhať hľadajú nielen vo veľkých mestách. Dobrovoľníkov a dobrovoľníčky chcú do tímu aj v Centre záujmových aktivít v obci Veľké Leváre, ktorá sa nachádza neďaleko Malaciek. V centre vytvárajú podmienky na zmysluplné trávenie voľného času deťom a mládeži ohrozenej rôznymi druhmi závislostí, záškoláctvom a predčasným opustením vzdelávacieho systému, kriminalitou, sociálnym vylúčením a hodnotovou dezorientáciou.

Ak oplývaš kreativitou a chuťou pomáhať, ozvi sa na cza@levare.sk.

 

Pomoc ľuďom so zdravotným znevýhodnením

Lokalita: Prešov

Nebojíš sa pomáhať? Ak si odpovedal áno, tak spĺňaš prvé kritérium ideálneho dobrovoľníka, ktorého hľadajú v mladom kolektíve v Prešove. V organizácii Neboj sa pomáhať ponúkajú podporu zdravotne znevýhodneným. Prinášajú im priestor, kde môžu prezentovať svoje umelecké výtvory a za dobrovoľný príspevok ich posielať ďalej. Ak sa chceš stať súčasťou tohto tímu, napíš na info@nebojsapomahat.sk.

 

Doučovanie pre deti z vylúčených komunít

Lokalita: Rimavská Sobota

Máš záľubu v slovenčine a rád sa usmievaš? Tak dobrovoľnícka príležitosť v organizácii Úsmev ako dar v Rimavskej Sobote je pre teba ako šitá na mieru. Ak si nájdeš čas 1 hodinu do týždňa, v komunitnom centre, kde sa vzdelávajú deti z rómskej komunity, hľadajú práve teba. Ak ti slovenčina nie je až taká blízka, vyučovať môžeš aj iné predmety. Tak neváhaj napíš na rimavskasobota@usmev.sk.

 

Pomoc deťom z detských domovov

Lokalita: Žilina, Bratislava, Banská Bystrica, Prešov, Trenčín, Trnava

Každý potrebuje rodinu. To je hlavná myšlienka združenia Návrat, ktoré sa už takmer 30 rokov snaží prinavracať deti z detských domovov do rodín. Pomocníkov hľadajú celoročne vo svojich šiestich regionálnych centrách, a to v Bratislave, v Trnave, v Prešove, v Banskej Bystrici, v Žiline a v Soblahove pri Trenčíne. Dobrovoľníctvo v Návrate má mnohé podoby, môžeš pomáhať s administratívou, organizáciou podujatí či doučovaním detí. Všetky informácie a kontakty nájdeš TU.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.