Pozývame na školenie o mládežníckych výmenách s názvom Youth Exchanges taster!

03 augusta 2021

O mládežníckych výmenách v rámci programu Erasmus+ si už určite počul. Že nie? Tak tu si na správnom mieste!

Mládežnícka výmena je medzinárodné stretnutie mladých ľudí od 13 do 30 rokov, ktoré umožňuje mládeži z celej Európy vycestovať do zahraničia, stráviť čas v medzinárodnom prostredí a naučiť sa veľa nových vecí. Mládežnícka výmena, na ktorej sa stretávajú mladí ľudia minimálne z dvoch (väčšinou však z viacerých) krajín, sa vždy nesie v duchu jednej témy. Tá môže byť rôzna, napríklad ľudské práva, kultúra, životné prostredie, šport, multikulturalizmus, zdravý životný štýl či médiá. Dôležité je však, že mladí ľudia si určia tému podľa svojich potrieb. Jednotlivé mládežnícke výmeny sa od seba líšia nielen témou, ale aj dĺžkou trvania. Výmena môže trvať najmenej 5 dní a najviac 21 dní. S rovesníkmi si na mládežníckej výmene zdieľate svoje názory, snažíte sa dôkladne pochopiť rozoberanú tému, učíte sa pracovať v tíme a prezentovať svoje názory. A to všetko formou neformálneho vzdelávania.

Ak sa chceš o mládežníckych výmenách dozvedieť viac, chystáme pre teba školenie, ktoré ti pomôže:

  • Porozumieť základným rámcom programu Erasmus+ (ciele, hodnoty, KA1, Národná Agentúra ako kľúčový stakeholder)
  • Koncept mládežníckych výmen, ich ciele, charakteristiku a pochopenie toho, čo je a čo nie je mládežnícka výmena
  • Osvojiť si hravou formou metódy neformálneho vzdelávania a rôznych štýlov učenia počas mládežníckych výmen (hravosť, angažovanosť, zážitok)

 

Stále váhaš? Nemusíš!

Predstavujeme ti 5 vecí, ktoré ti možno vŕtajú v hlave, ale nemusia:

 

  1. Neviem dobre po anglicky

Je pravda, že takzvaným pracovným jazykom na mládežníckych výmenách je najčastejšie angličtina. Patrí totiž medzi najpoužívanejšie jazyky na území Európy. Ak máš o svojej angličtine pochybnosti, pokojne tento strach zahoď za hlavu. Väčšina účastníkov výmeny nebude mať angličtinu ako svoj materinský jazyk a stretneš sa s množstvom ľudí, ktorých angličtina bude na rôznej úrovni. Nikto sa ti nebude posmievať za to, že nepoužiješ bezchybnú gramatiku alebo si nebudeš vedieť spomenúť na nejaké slovo. A navyše, po boku budeš mať stále svoj slovenský tím, o ktorý sa budeš môcť kedykoľvek oprieť. Mládežnícka výmena je skvelým medzinárodným prostredím, kde môžeš svoju angličtinu precvičovať aj v praxi, mimo školských lavíc. Stretneš ľudí z rôznych krajín, ich prízvuk či tempo reči sa môže líšiť a teba po výmene pri ďalšom kontakte s angličtinou už nič neprekvapí.

 

  1. Ešte nikdy som nebol v zahraničí

Mládežnícka výmena je ideálnou príležitosťou aj na získavanie prvých cestovateľských skúseností. Zo svojej krajiny totiž nikdy necestuješ sám. Tím mládežníkov z každej krajiny má svojho dospelého vedúceho skupiny, ktorý je ich pomocnou rukou v každej situácii. Jeho úlohou je tiež zabezpečiť, aby sa účastníci výmeny bezpečne dostali zo svojej krajiny na miesto, kde sa koná výmena. Ak si aj napriek tomu netrúfaš vycestovať, výmeny sa môžeš zúčastniť aj na Slovensku.

 

  1. Nemám dosť peňazí

Mládežnícke výmeny sú určené mladým ľuďom, ktorí zväčša ešte nemajú žiadne finančné príjmy. Európska komisia účastníkom mládežníckej výmeny hradí cestovné náklady, ubytovanie, stravu, všetky aktivity spojené s programom výmeny. Účastníci neplatia žiadny účastnícky poplatok. Rozhodne však do sveta netreba vyraziť s úplne prázdnou peňaženkou. Zíde sa ti aspoň malé vreckové.

 

  1. Nemôžem ísť na výmenu, chodím predsa do školy

Mládežnícka výmena, ako aj ostatné projekty v rámci programu Erasmus+ je oficiálna vzdelávacia akcia, ktorá funguje v celej Európskej únii. Z tohto dôvodu je každý účastník výmeny v škole ospravedlnený z vyučovania. Mládežnícka výmena totiž nie je žiadna oddychovka, je to riadne vzdelávanie, ktoré však prebieha neformálnou formou. Ak vieš, že sa chystáš na mládežnícku výmenu, snaž sa v škole vymeškávať čo najmenej a poctivo sa pripravuj na všetky predmety.

 

  1. Nie som v téme výmeny až taký zbehlý

To ani byť nemusíš. Počas 6 až 21 dní budeš so svojim rovesníkmi o téme debatovať, prezentovať svoje názory, nachádzať riešenia a učiť sa nové veci. Neprihlasuj sa na výmenu len preto, že sa ti páči krajina, v ktorej sa výmena koná alebo preto, že chceš zadarmo cestovať. Zameriavaj sa na také výmeny, ktorých téma ti je blízka

Viac informácií o Mládežníckych výmenách, spolu s príkladmi, nájdeš v našej publikácií s názvom ,,Erasmus+ Všetko čo potrebuješ vedieť o mládežníckych výmenách“ , ktorú nájdeš s ostatnými zaujímavými titulmi v našej knižnici. J

Ak ťa aj po prečítaní tohto článku zaujíma téma mládežníckych výmen a zatiaľ si nemal príležitosť zúčastniť sa mládežníckej výmeny, tak naše pripravované školenie je určené práve pre teba. Zároveň, po absolvovaní tohto školenia sa účastníci budú môcť zúčastniť aj česko-slovenského školenia „Inkubátor nápadov“, kde si budú môcť vytvoriť svoj vlastný projekt mládežníckej výmeny (školenie Inkubátor sa bude realizovať 24.- 29.11.2021)

Tešíme sa na teba!

Viac informácií o školení Youth Exchanges taster solu s prihlasovacím formulárom nájdeš TU.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.