DiscoverEU začína novú kapitolu pod programom Erasmus+

18 marca 2022

Európsky rok mládeže 2022 prináša 35 000 mladým ľuďom príležitosť preskúmať Európu vlakom.

DiscoverEU, aktivita Európskej komisie, ktorá umožňuje 18-ročným získať bezplatný cestovný lístok, sa vracia s prvým termínom podávania žiadostí v roku 2022. Od 7. apríla do 21. apríla budú môcť mladí ľudia žijúci v jednej z programových krajín programu Erasmus+ požiadať o bezplatný cestovný lístok.

Celkovo sa v tomto prvom termíne podávania žiadostí hrá o 35 000 cestovných lístkov. Ďalších 35 000 cestovných lístkov bude k dispozícii v októbrovom termíne podávania žiadostí.

Tento termín podávania žiadostí je ešte špeciálnejšie: v rámci programu EÚ Erasmus+ je udržateľné dobrodružstvo naprieč krajinou teraz dostupné aj pre osoby s trvalým pobytom v členských štátoch EÚ a tretích krajinách pridružených k programu EÚ Erasmus+. Zúčastniť sa budú môcť aj mladí ľudia z Islandu, Lichtenštajnska, Severného Macedónska, Nórska, Srbska a Turecka. Okrem cestovného lístka dostanú mladí ľudia cestujúci s DiscoverEU zľavovú kartu, ktorú môžu použiť na zaplatenie jedla, ubytovania, miestnej dopravy, kultúry, športu a mnohých ďalších aktivít.

DiscoverEU vznikol v roku 2018 a jeho cieľom je podporovať integráciu a multikulturalizmus v rámci Európy a pozývať mladých ľudí, aby preskúmali svoju európsku identitu a slobodu pohybu. Svedectvá bývalých účastníkov ukazujú, že mladí cestovatelia DiscoverEU majú chuť objavovať nové miesta a zároveň získavať nových priateľov a získavať uznanie a rešpekt k iným kultúram a tradíciám.

Táto skúsenosť mi skutočne pomohla „dospieť“. Mala som vtedy 18, a bolo to prvýkrát, čo som cestovala bez dospelého. Všetko som si musela organizovať sama, hľadať si ubytovanie a mať rozpočet. Tento výlet som absolvovala tesne pred nástupom na univerzitu, na konci strednej školy. Pomohlo mi to otvoriť sa novým kultúram v EÚ, pretože som spoznala veľa cestovateľov z rôznych krajín. Mala som nejaké klišé o niekoľkých krajinách a uvedomila som si, že sme všetci rovnakí, keď som stretla cestovateľov z týchto krajín. - Venise z Francúzska, cestovala do Anglicka, Belgicka, Nemecka a Českej republiky.

Požiadať o túto príležitosť je jednoduché: oprávnení žiadatelia jednoducho odpovedia na kvíz s viacerými možnosťami na Európskom portáli pre mládež (prihlásenie je možné od 7. apríla do 21. apríla) o Európskej únii vo všeobecnosti, jej politických prioritách a iniciatívach EÚ zameraných na mladých ľudí.

Šťastní výhercovia budú kontaktovaní e-mailom o niekoľko týždňov neskôr. Tí, ktorí nevyhrajú, majú stale nádej a  budú zapísaní na rezervnom zozname a kontaktovaní, v prípade ak budú lístky k dispozícii. Všetci oprávnení kandidáti sú pozvaní, aby sa pripojili k veľmi aktívnej komunite DiscoverEU prostredníctvom oficiálnej facebookovej skupiny #DiscoverEU, aby mohli sledovať najnovšie správy a vymieňať si názory a skúsenosti s ostatnými cestovateľmi.

Pre viac informácií o iniciatíve kontaktujte:  IUVENTA - Národná agentúra programu Erasmus+ pre oblasť mládeže a športu.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.