Na moju cestu k Europeers ma priviedol Brexit

12 februára 2020

23 júna v roku 2016 Veľká Británia hlasovala za odchod z Európskej únie. Pamätám si veľmi jasne tento deň. Pracovala som v supermarkete v mojom rodnom meste. Prebudila som na krik mojej matky: "Videla si správy, videla si čo spravili?!" Rozbehla som sa dolu schodmi a zapla televíziu. Privítal ma samoľúby úsmev Nigela Faraga, s vyhlásením, že Brexit bol víťazstvom pre usilovných Britov. Stojac v obývačke mojich rodičov v mojom pracovnom oblečení som cítila, že Brexit vyhral, ale všetci prehrali. Plakala som počas mojej šichty v ten deň. Cítila som veľmi silno, že moja identita je Európska. V tom roku som bola na rok prijatá na štúdium v Holandsku, ktoré bolo financované Európskou úniou. Všetci moji priatelia, rovesníci a učitelia z univerzity, ktorých mám veľmi rada boli z Nemecka, Dánska a Fínska. Bolo to také nespravodlivé a bolo mi smutno z odlúčenia Británie od našej Európskej rodiny.

Zatvárala som si oči pred brexitovým chaosom, cítila som sa odpojená, nespokojná a naštvaná na moju krajinu. Bola som naštvaná na ľudí, ktorí sa sťažovali na migrantov, a potom radostne prijímali nemocničnú starostlivosť v NHS, NHS tak závislom na migrantoch. Bola som naštvaná na ľudí, ktorí chceli zatvoriť hranice pred utečencami, ktorí zúfalo potrebujú našu pomoc. Bola som naštvaná na ľudí, ktorí si mysleli, že nepotrebujeme ľudské práva. Bola som naštvaná na spoločnosť, ktorá umožnila jej občanom spoliehať sa na banky s potravinami, a na vládu, ktorá ignoruje nezamestnanosť mladých. Prvýkrát som čelila nezamestnanosti po deviatich rokoch štúdia, ironicky, keď som maturovala. Tri mesiace nezamestnanosti sú náročné, naozaj nemám rada, keď nie som zaneprázdnená.

Pri hľadaní práce som natrafila na Europeers. Denné trávenie času s mladými Európanmi na konferencii Europeers na Slovensku ma motivovalo a inšpirovalo. Otvorilo mi to oči pred príležitosťami, o ktorých som ani nevedela, že existujú. Počas konferencie som dostala email od niekoho z programu Európsky zbor solidarity o možnej príležitosti v Rumunsku. Nadviazala som zmysluplné a úžasné spojenia.  Cítim nádej a som vďačná za nové vedomosti, ktoré si odnášam so sebou. Viem, že sa mi otvárajú nové dvere.

Znovu môžem cítiť Európsku integritu, pretože nezáleží na tom, čo hlása Brexit. Ja som Európanka.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.