5 tipov na zaujímavé podcasty (nielen) pre mladých

27 mája 2020

V čase domácej izolácie sa akoby vrece roztrhlo s rôznymi online prednáškami, workshopmi či podcastami. Odporúčaní na kvalitný obsah na internete však nikdy nie je dosť. Ak si radi do slúchadiel púšťate nielen hudbu, naše tipy na užitočné a zaujímavé podcasty sa vám určite zídu.

Krajina mladých

Vedeli ste, že mladých ľudí vo veku 15 až 29 rokov je na Slovensku až milión? A aký je ich súčasný svet? Na to v novom podcaste Krajina mladých nazerá Rada mládeže Slovenska. V polhodinových podcastoch približujú svet mladých z pohľadu odborníkov, ale aj mládeže samotnej. Projekt síce vznikol na prvého apríla, no z prvých dvoch častí je celkom jasné, že tím Rady mládeže to s podcastom myslí vážne. Zatiaľ si v ňom môžete vypočuť, ako fungujú mládežnícke organizácie počas pandémie a taktiež si môžete porovnať, či ste karanténu prežívali podobne ako vaši rovesníci.

Podcast Krajina mladých si môžete vypočuť TU

 

ZVEDKYNE

Chémiu buď milujete alebo nenávidíte. Nič medzi tým neexistuje. Alebo že by predsa? Možno stačí, ak vám o chemických procesoch niekto porozpráva normálnou ľudskou rečou. A práve o to sa snažia Veronika a Anna v podcaste Zvedkyne. Dve chemičky vám predstavia svoje srdcové témy a časom zistíte aj to, ako funguje chémia v ľudskom tele pri zamilovaní a ako môže bowlingová guľa za ekologickú katastrofu.

Podcast ZVEDKYNE si môžete vypočuť TU

 

Dejepis inak

Sandru Svitekovú, alias Dejepis inak, pravdepodobne poznáte z jej youtubového kanála. Je vyštudovaná učiteľka filozofie a histórie. Po škole však nesmerovala za katedru, ale do rakúskeho mäsiarstva. Učiteľskú kariéru ale celkom neopustila, už 3 roky “učí” ľudí zábavnou formou prostredníctvom svojho YouTube kanála Dejepis inak. Viete však, že témy spracúva aj vo forme podcastov? O svetových vojnách, histórii náboženstiev, demokracii či dokonca o ľudskom vylučovaní a nadávkach si tak môžete vypočuť napríklad cestou v električke.

Podcast Dejepis Inak si môžete vypočuť TU.

 

hmmm…

Duševné zdravie na Slovensku stále nepatrí medzi hlavné témy záujmu, hoci sa týka každého jedného z nás. Poriadne dostalo zabrať najmä v posledných týždňoch – chýbajú nám sociálne kontakty, zvýšila sa miera domáceho násilia a tiež myšlienky na samovraždu. Asi poznáte IPčko, linku dôvery, na ktorú sa môže ktokoľvek obrátiť, keď sa potrebuje anonymne porozprávať o svojich problémoch či neistotách. Už viac ako rok IPčko.sk pomáha aj inak ako online poradenstvom. A to podcastom s názvom Hmmm…. V 30 častiach už stihli rozobrať šťastie, samovraždu, poruchy príjmu potravy, ale aj strach z neúspechu.

Podcast hmmm… si môžete vypočuť TU.

 

Všesvet

Opatrenia sa síce uvoľňujú, hranice pomaly otvárajú, no cestovanie do zahraničia tento rok pravdepodobne nebude častou aktivitou. Spoznávať budeme skôr krásy Slovenska. Ak by ste však predsa len chceli trochu nahliadnuť aj za hranice, môžete. Prostredníctvom podcastu Všesvet. Cestovateľky Naďa a Tina ťa prevedú takmer po celom svete, napríklad Aljaškou, Pakistanom, Tasmániou, Madeirou či mnohými inými miestami sveta. Pripravte sa, že atmosféra v podcaste Všesvet je poriadne uvoľnená a bude sa cítiť ako pri posedení s kamošmi.

Podcast Všesvet si môžete vypočuť TU.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.