Dobrovoľníkom online aj offline – vyber si zo zaujímavých príležitostí

01 decembra 2020

Za dobrovoľníckou skúsenosťou nemusíš cestovať do sveta, pomáhať môžeš aj doma. Pri niektorých príležitostiach dokonca nebudeš musieť ani vytrčiť päty z domu. Počas dobrovoľníctva pomáhaš, ale si tiež rozvíjaš rôzne zručnosti. A navyše, táto skúsenosť ti môže pomôcť pri prijímaní na výšku či do zamestnania.

Doučuj jazyk

Ak sú jazyky tvoja vášeň a nechýbajú ti vysvetľovacie schopnosti, tvoja pomoc sa zíde rovno v dvoch organizáciách.

Prvou je organizácia Mladiinfo Slovensko, ktorá v našej krajine pravidelne hosťuje zahraničných dobrovoľníkov. Tí by sa mali počas svojho dobrovoľníckeho programu cítiť na Slovensku ako doma, a to bez základnej znalosti slovenčiny nepôjde. Nedávno pricestovala na Slovensko dvojica dobrovoľníkov z Macedónska, ktorí sa už nevedia dočkať prvej lekcie slovenčiny. Ak sa obávaš, že materinský jazyk neovládaš na 120 percent, obavy pokojne zahoď za hlavu. Cieľom nie je, aby dobrovoľníci po roku odchádzali s perfektnou slovenčinou. Ide najmä o to, aby si osvojili základné slovíčka či frázy, s ktorými sa stretnú v bežnom živote. Doučovanie prebieha raz do týždňa a trvá hodinu, forma je na tebe – vítané je online aj offline doučovanie.

Viac info o ponuke nájdeš TU.

Ak ti je bližšia angličtina, aj pre teba sa nájde dobrovoľnícka príležitosť, a to pre organizáciu Depaul Slovensko, ktorá pomáha ľuďom bez domova. Pracovníci z organizácie prichádzajú často do kontaktu so zahraničnými návštevami, no v efektívnej komunikácii ich brzdí jazyková bariéra. Pomôž im ju prekonať. Stačí, ak máš do týždňa k dispozícii dve hodiny a dokážeš naučiť iných, ako komunikovať v angličtine.

Viac info o ponuke nájdeš TU.

Premeň odpad na užitočné veci

Ak ti nie je budúcnosť našej planéty ľahostajná, kreativity máš na rozdávanie a zároveň vieš pútavo písať či programovať, máš ideálnu príležitosť stáť pri zrode unikátneho ekologického projektu. Podľa mladej partie, ktorá stojí za projektom Recyklátor, nepatrí všetok odpad do koša. Niektoré druhy odpadu nám totiž vedia poslúžiť opätovne. Prostredníctvom webu sa členovia iniciatívy snažia vzdelávať ľudí v oblasti kreatívneho a užitočného nakladania s odpadom, ale aj iných environmentálnych témach. Teraz do svojho tímu hľadajú posily v podobe blogerov, SEO špecialistov či programátorov. Pridáš sa?

Viac info o ponuke nájdeš TU.

Buď tu pre niekoho

Školstvo a vzdelávanie dostáva v posledných mesiacoch poriadne zabrať. Najväčšími obeťami aktuálneho obmedzeného vzdelávania sú samotné deti, dvojnásobne tie, ktorým škola robila ťažkosti aj mimo pandémie. Práve na podporu vzdelávania detí zo sociálne slabších rodín nielen počas pandémie vznikol bratislavský projekt Som tu pre teba a banskobystrický projekt Spojivko. Oba majú za cieľ individuálne doučovať deti v krízových centrách. Dobrovoľník či dobrovoľníčka, ktorí sa chcú do projektu zapojiť by mali mať minimálne 18 rokov, dávku trpezlivosti, zodpovednosti a dve hodiny voľného času týždenne, ktoré môžu využiť na doučovanie.

Viac info o ponuke nájdeš TU.

 

Eurodesk nie je poskytovateľom žiadnej z uvedených dobrovoľníckych príležitostí. Za dobrovoľnícke ponuky sú zodpovedné uvedené organizácie.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.