Začala nová sezóna podcastov SuperGenerácia!

11 marca 2022

Podcastom na tému Erasmus+ Mládežnícke výmeny sme odštartovali novú sezónu podcastov SuperGenerácia. Do najnovšieho dielu sme si pozvali účastníčky projektov programu Erasmus+ Máriu Maňákovú a Aničku Krištofčovú. Tie sa s nami podelili o svoje autentické skúsenosti s programom Erasmus+, konkrétne s projektami mobility mladých ľudí - Mládežníckymi výmenami. Pre koho sú určené, ako sa na ne dostať a ako to na takej mládežníckej výmene vyzerá – to všetko a oveľa viac očami dvoch účastníčok, ktoré si do kresla posadil náš moderátor Michal Hudák, sa dozviete v našom podcaste SuperGenerácia.

Čo sú to Mládežnícke výmeny?

Mládežnícka výmena je medzinárodné stretnutie mladých ľudí od 13 do 30 rokov. Umožňuje mládeži z celej Európy vycestovať do zahraničia, stráviť čas v medzinárodnom prostredí a naučiť sa veľa nových vecí. Mládežnícka výmena, na ktorej sa stretávajú mladí ľudia minimálne z dvoch (väčšinou však z viacerých) krajín, sa vždy nesie v duchu jednej témy. Tá môže byť rôzna, napríklad ľudské práva, kultúra, životné prostredie, šport, multikulturalizmus, zdravý životný štýl či médiá. Dôležité je však, že mladí ľudia si určia tému podľa svojich potrieb. Jednotlivé mládežnícke výmeny sa od seba líšia nielen témou, ale aj dĺžkou trvania. Výmena môže trvať najmenej 5 dní a najviac 21 dní.

Koho sme si do kresla posadili?

Mária Maňáková sa dobrovoľníckeho prostredia vlastne už narodila, jej mama je vedúca v DO Fénix v Handlovej. Jej prvá Erasmus skúsenosť bola na Slovensku, v Snine v roku 2016 (vtedy bola len ôsmačka na základnej škole). Prvý “veľký” projekt, do ktorého sa Mária zapojila bol Europe Goes Local, kde sa od starších kolegov a školiteľov naučila všetky základy práce s mládežou, ktoré využíva dodnes. Do zahraničia aj vďaka týmto skúsenostiam vycestovala prvýkrát ako 15 ročná cez projekt Youth Democracy Academy a odvtedy sa zúčastňuje ďalších malých aj veľkých projektov. Teraz má 18 rokov a brigáduje na ústredí DO Fénix, kde pomáha s komunikáciou so zahraničnými partnermi.

Anna Krištofčová pochádza z východného Slovenska a už 13 rokov pôsobí ako dobrovoľníčka v Detskej organizácii Fénix. Zapojila sa do 11 projektov programu Erasmus+ na Slovensku aj v zahraničí, kde nakoniec aj študovala, a kde svoju občiansku iniciatívu a záujem o ľudské práva a kreativitu spojila so štúdiom žurnalistiky. Momentálne pracuje ako web editorka pre denník SME.

Kde nájdeš ďalšie informácie na túto tému?

V podcaste sme rozprávali nielen o Mládežníckych výmenách, ale aj o aktivitách neformálneho vzdelávania. Práve vďaka tomuto vzdelávaniu dôkladne pochopíte rozoberanú tému, naučíte sa pracovať v tíme a prezentovať svoje názory. O tom, sme už jednu tému nášho podcastu mali, preto ak ste si ju nestihli vypočuť, môžete tak urobiť teraz na tomto linku.

Okrem tohto úvodu sme pre všetkých záujemcov Mládežníckych výmen vytvorili publikáciu „Erasmus+ Všetko čo potrebuješ vedieť o mládežníckych výmenách“. Publikácia je zdrojom teoretických a praktických informácií a umožňuje mladým ľuďom vytvoriť si obraz o mládežníckych výmenách z perspektívy účastníka ako aj organizátora mládežníckej výmeny. Prostredníctvom publikácie čitateľ získa komplexné informácie o priebehu mládežníckych výmen, rady kde získať viac informácií, možnosti zapojenia sa do mládežníckych výmen ako aj praktické príklady mládežníckych výmen na Slovensku a výpovede účastníkov.

Naše hostky sa s nami  podelili o ich autentické skúsenosti z Mládežníckych výmen programu Erasmus+, detailné informácie o pravidlách programu Erasmus+ nájdete v aktuálnom Sprievodcovi programom Erasmus+.

Ako s odstupom času dámy hodnotia svoju účasť na výmene, na čo by si mladí ľudia mali dávať pozor, aké majú plány s nadobudnutými skúsenosťami, ale aj to, že aj mládežnícka výmena môže byť miestom kde nadobudnete zručnosti ako zlepšenie komunikácie, aktívne počúvanie či finančná gramotnosť – to všetko si vypočujete v dvoch častiach nášho najnovšieho podcastu SuperGenerácia.

Počúvajte nás na:

✅Spreaker:
✅ Spotify, Deezer a Google Podcasts

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.