Lockdown kalendár: tipy na vyplnenie voľného času

26 októbra 2020

Už viete stojku na rukách aj na hlave, pestujete kvetiny, váš kvások úspešne žije, celú knižnicu máte prečítanú a dochádzajú vám nápady, ako stráviť čas doma počas lockdownu? Tak nezúfajte, na pomoc prichádza Lockdown kalendár. Miesto okienok s čokoládami vás v ňom čaká zaujímavý či užitočný tip, ako si skrátiť dlhé domáce večery.

 

Deň PRVÝ: Zasúťažte si

V októbri už tradične prebieha eurodesková kampaň pre mladých Time To Move. Tento rok je však, ako mnoho ďalších vecí, trochu iná. Zatiaľ čo mimo pandémie sa v rámci kampane koná množstvo offline podujatí, tentokrát sa väčšina z nich premiestnila do online prostredia. Na všetkom treba hľadať niečo dobré, v tomto prípade je to príležitosť zapojiť sa do aktivít z pohodlia vášho domova. V rámci prvého lokdownového týždňa sa môžete zapojiť do dvoch súťaží.

V obidvoch prípadoch si stačí trochu zaspomínať a svoje zážitky zdieľať s ostatnými. Prvú súťaž organizuje mimovládna organizácia Európsky dialóg. Vašou úlohou je zaspomínať si na svoju skúsenosť s mládežníckou výmenou, stážou či iným zaujímavým projektom, natočiť o tom video v maximálnej dĺžke 1 minúty a poslať ho na adresu europskydialog@gmail.com. Viac info nájdete na instagrame Európskeho dialógu.

Ak ste viac na fotografie, možno vás zaujme súťaž od organizácie Mladiinfo. Tá mladých ľudí vyzýva, aby sa podelili o skúsenosť, ktorá ich v roku 2020 posunula vpred. Je na vás, či budete zdieľať fotku z medzinárodného či slovenského projektu, alebo o to, ako sa vám podarilo spraviť stojku doma v obývačke. Viac info nájdete na webe Mladiinfo.

 

Deň DRUHÝ: Upratujte

Nie byt, ani kúpeľňu či kuchyňu, ale svoj digitálny život. V izbe máme často všetko vyukladané, pozametané, poutieraný prach. Máme však rovnaký poriadok aj vo svete, v ktorom taktiež trávime niekoľko hodín denne? Ako vyzerá náš počítač, mailová schránka či telefón?

Nájdite si v druhý deň lockdownu čas a urobte poriadok v:

 

V mailovej schránke

Kopí sa vám v mailovej schránke množstvo newsletterov, na ktoré ste dali odber pred 10 rokmi? Ak nemajú pre vás žiadnu pridanú hodnotu, jednoducho odber zrušte.

 

V telefóne

Podobne zatočte aj s aplikáciami, ktoré ste si kedysi stiahli. Ak ste ich nepoužili za uplynulých pár týždňov, pravdepodobne ich už nikdy nepoužijete. Nielenže ušetríte priestor v telefóne na užitočnejšie veci a zrýchlite jeho reakcie, ale zabránite aj zbytočnému zberu vašich dát, ktorý ste pri inštalácii pravdepodobne odsúhlasili.

A čo myslíte? Už aj tie stovky selfíčok či iných zbytočných fotiek v telefóne by sa zišlo pretriediť, hm?

 

Na sociálnych sieťach

Profily na facebooku či instagrame bez pridanej hodnoty? Unfollow. Zredukovanie profilov, ktoré sledujete vám prinesie nielen prehľadnejšiu sociálnu sieť, ale vám tiež ušetrí mnoho času. Čím menej profilov sledujete, tým menej času na sociálnych sieťach strávite.

Vedeli ste, že takýmto upratovacím počinom pomôžete nielen sebe, ale aj planéte? Niektoré dáta (áno, aj tie zbytočné) sa totiž ukladajú  takzvaných dátových centrách. Tie tvoria veľké množstvo energie a zároveň veľké množstvo tepla, čo má negatívny dopad na životné prostredie.

 

Deň TRETÍ: Pub kvíz z detskej izby

Kto by nemal rád tímové kvízy so zaujímavými otázkami v rušnej atmosfére obľúbeného podniku? Nuž, takúto zábavu tak skoro asi nezažijeme. To však neznamená, že podobnú zábavu nie je možné zažiť z pohodlia detskej izby. Staňte sa kvízmajstrom či kvízmajsterkou, vymyslite otázky, dajte dokopy partiu a pripravte pre ňu kvíz napríklad za pomoci aplikácie KAHOOT. Odpovedať môže každý cez svoj telefón, výsledky sa zobrazujú v reálnom čase a appka je naozaj jednoduchá na ovládanie. Viac si o nej môžete prečítať TU.

 

Deň ŠTVRTÝ: Dobrý podcast nikdy nie je zlý

Zábavné, spravodajské, vzdelávacie, vtipné i tragické. Podcasty zažívajú v posledných rokoch ozajstný boom. Vo svete sa podcastuje už od roku 2000, prvé pokusy o slovenský podcast sú datované do roku 2005, dlho si na ne slovenský poslucháč nevedel zvyknúť, no dnes ich sú na internete stovky a naozaj je z čoho vyberať. Ak máte pocit, že už ste počuli hádam všetky, pozrite sa na naše nedávne tipy a objavujte ďalšie zaujímavé audiopríbehy.

 

Deň PIATY: Buďte projektovými manažérmi

Zdá sa vám, že táto úloha zaberie viac ako jeden večer? Máte pravdu, no nie je až taká nereálna či vzdialená, ako by sa mohla zdať. Na to, aby ste vytvorili vlastný projekt totiž nepotrebujete titul z vysokej školy ani tisícový kapitál. Stač dobrý nápad, trocha snahy a šikovná partia.

Vlastný projekt môžete zrealizovať vďaka programu Európskej únie – Európskemu zboru solidarity. Vďaka nemu môžete získať podporu 6 000 eur, pomocou ktorých zrealizujete prospešný projekt vo svojom okolí. Nemusíte byť zastrešení žiadnou organizáciou, stačí ak dá hlavy dokopy 5 mladých ľudí od 18 do 30 rokov. To sú len základné informácie, ktoré potrebujete vedieť, viac si môžete prečítať v šikovnej príručke.  Najbližšie môžete projektovú žiadosť podať vo februári 2021, a tak máte dostatok času, aby ste s kamošmi projekt premysleli do najmenších detailov.

Veríme, že vám tieto aktivity spríjemnia čas strávený doma. Môžete ich, samozrejme, ľubovoľne kombinovať a hlavne šíriť aj medzi vašimi kamošmi.

Print Friendly, PDF & Email

Stay updated.

Subscribe to the monthly Eurodesk newsletter. Read past issues here.

ADRESA

NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže 
Ševčenkova 11
850 05, Bratislava
Slovensko

www.nivam.sk

Nájdeš nás


Táto stránka bola finančne podporená aj prostredníctvom Európskej komisie. Stránka Eurodesk.sk odráža iba názory autora (Eurodesk),a Európska komisia nenesie zodpovednosť za akékoľvek použitie infomácií obsiahnutých na tejto stránke.   

© Eurodesk, 2018. Eurodesk is a registered trademark of Eurodesk Brussels Link.